VELKOMMEN TIL MIN SIDE






Hei takk for at du stakk innom siden min. ta gjerne kontakt med meg på tlf 41352405, eller på mail. Min mail adr: aldbdhl@gmail.com så kan vi ta en sjokolade prat.



Besøkstall

torsdag 17. februar 2011

Aminosyrer



Aminosyrer

En aminosyre kan sammenlignes med en byggeklosse, som det finnes tjue forskjellige utgaver av. De passer alle inn i hverandre og er byggematriale for proteiner.

Av de tjue aminosyrene som menneskekroppen trenger til å bygge opp proteiner, er det åtte som ubetinget må tilføres gjennom maten. Disse 8 er de essensielle aminosyrene.
Disse er du nødt til å få i deg gjennom kosthold og evt. Tilskuddene dine.

De andre tolv ( ikke-essensielle) kan organismen lage selv, om nødvendig med essensielle aminosyrer som utgangs materiale. De åtte essensielle aminosyrene for mennesket (og de fleste pattedyr) er: valin, leucin, fenylalanin, tryptofan, lysin, isoleucin, metionin, og threonin.
Det spiller ingen rolle for kroppen hvilke matvarer av disse aminosyrene forekommer i.

Når et ernæringsemne inneholder hele spekteret av essensjonelle aminosyrer, kalles dette et perfekt aminogram. Et eksempel på dette er egg. Egg har alle de essensjonelle aminosyrene og i fordelaktig forhold til hverandre, og om ikke det er nok: Egg er også noe kroppen svært lett tar opp det meste av. Egg er så bra protein at før kalte man ofte proteinene for eggehvitestoffer.

Opptaket er også viktig. Det hjelper lite med god tilgang på nødvendig aminosyrer, hvis de ikke tas opp av kroppen.

Men om et spesielt ernæringsemne ikke inneholder alle de åtte aminosyrene, så betyr dette at det blir til nei-mat.
Kroppen behandler ernæringen på en meget intelligent og effektiv måte.
Gjennom tusener av år og lengre enn det har kropp og mat blitt samstemt.
Ta eksempelvis melk og brød. Hver for seg er de ufullstendige, hva angår innhold av aminosyrer, men sammen gir et måltid med brød og melk deg et perfekt aminogram. Sammenlagt gir de deg alle de essensielle aminosyrene.

Man må se på kostholdet og tilskuddene totalt sett, for å vurdere proteininntakets kvalitet og opptasevne. Opptaksevnen er også resultatgivende i forhold til helsen generelt.

Essensielle aminosyrer

Når vi spiser proteiner, spaltes de gradvis ned til aminosyrer og peptider i mage og tarmkanalen ved hjelp av enzymer (såkalte proteaser eller peptidaser).
I fordøyelsessystemet blir alle proteiner, både animalske og vegetabilske, til aminosyrer. Disse suges opp av tarmen, føres til blodbanen rundt i kroppen og blir til byggematrialer for kroppens egne proteiner. Alle cellene i kroppen må bygge opp sine egne proteiner.

Det mest verdifulle for oss, er proteiner som kommer fra dyreriket. De inneholder de aminosyrene som kroppen vår trenger i de riktigste innbyrdes forhold. Dessverre har de fleste naturlige proteinkildene, som bl.a. ost, melk, egg og kjøtt. – en del bestanddeler som vi ikke har så mye bruk for.

Selvfølgelig kan vi benytte proteinet fra planteriket også, men de har et underskudd på noen av de viktigste aminosyrene og er derfor mindre verdifulle enn proteinene fra dyreriket. Generelt kan man si at det er best at det proteinet du spiser er mest mulig likt det som skal bygges opp i kroppen din.

Proteinet har den enestående egenskapen at den kan ha en uendelighet av former og forbindelser. Du kan styre kroppsvekten, livsgleden, livskraften og figuren ved hjelp av riktigernæring. Derfor er proteinet en viktig del av det daglige nærings inntaket.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar